Nieuwe Europese ErP-richtlijnen

Welke invloed heeft dit op luchtbehandeling

De Europese Unie heeft zich ten doel gesteld om de uitstoot van CO2 flink terug te dringen. Om dit te realiseren zijn er tal van nieuwe richtlijnen vastgelegd in ErP-verordeningen.

In totaal moeten alle ErP-verordeningen samen in 2025 een energiebesparing opleveren van ruim 4,1 miljard GJ.  Dit komt neer op beperking van CO2-uitstoot met 233 miljoen ton per jaar.

Wat zijn de consequenties voor luchtbehandelingskasten?

De nieuwe richtlijnen zijn erop gericht om het energiegebruik te verminderen. Dit moet gerealiseerd worden door lagere luchtsnelheden en actieve warmte terugwinning. De luchtsnelheid van het luchtbehandelingssysteem moet niet alleen lager zijn maar ook variabel instelbaar.

De richtlijnen zijn sinds 1 januari 2018 van toepassing op alle nieuwe installaties maar ook bij renovatie van bestaande systemen moet zijn in acht worden genomen.

De nieuwe ErP-verordening maakt het vaak lastig om bestaande systemen een-op-een te vervangen, vanwege de lagere luchtsnelheden en de daardoor toegenomen omvang van een nieuwe luchtbehandelingskast. Dat vraagt om inventieve aanpak van de situatie: onze experts denken graag met u mee.

Voor meer informatie over de ErP staan wij u graag te woord. U treft ook meer informatie op de website van IV-Produkt en de Europese Unie (Ecodesign).